A legnagyobb ajándék a miidő

Már elindult a visszaszámlálás az évből, mindenki lázasan készülődik. Ahogy minden évben, most is egyre sűrűsödnek a teendők, mindenre és mindenkire gondolni kell és a munkahelyünkön sem lesz kevesebb a feladat.

Miről szólnak így az ünnepek? Miről szólnak számodra az év utolsó napjai? Ha bármilyen lehetne, mit kívánnál?

Időzítések: Karácsony margójára

pexels-photo-273037.jpeg

A világból mindenhonnan az ömlik felénk, hogy tökéletes karácsonyi asztal, alkalomhoz illő díszek, egyenruha a karácsonyfa alá. Hogyan KELL megélnünk ezeket a napokat.

Miközben sehol nem esik szó az énidőről, vagy a családra szánt meghitt pillanatokról, amikor éjszakába nyúlóan lehet beszélgetni, társasozni, örülni a ritkán megvalósuló találkozásoknak, együttlétnek.

De ténylegesen tudjuk élvezni ezeket? Vagy még a fa alatt is azon pörög az agyunk, hogy milyen munkát nem végeztünk el vagy lajstromozzuk az ajándékok hadát, görcsölve azon, hogy mindenkinek a megfelelőt választottuk-e?

Ezek a legfontosabb kérdéseink ilyenkor? Ha már kérdéseink mindig vannak, amik foglalkoztatnak, legalább olyanokat válasszunk, amik előrébb visznek!

Ha eddig a taposómalomban nem volt rá lehetőségünk, időnk, hogy összegezzük az elmúlt évünket, tudatosítva azt, mennyit haladtunk előre, mit értünk el abból, amit terveztünk és hol szeretnénk tartani egy év múlva, akkor most tegyük meg.

Kifogást most is tudunk keresni rá, miért ne, de úgy egy valamink marad csak: a bűntudat. Mert maximálisan ellátjuk a feladatunkat a munkahelyünkön (külső kényszer), a családunkban (úgyszintén), és mi marad arra, ami belül nekünk fontos? Képesek vagyunk-e úgy megélni az életünket, ahogyan szeretnénk?

Vagy most épp nincs rá idő, mert fontosabb dolgaink vannak, amit elvárnak tőlünk. És közben egyre nő bennünk az elégedetlenség, egy idő után magunk sem tudjuk miért.

Mert nem tehetjük meg, hogy kiszakítsuk azt a kis időt, ami számunkra fontos.

pexels-photo-732917.jpeg

Pedig lehet, hogy a családunk boldog az ötfogásos vacsorától, de jobban örülne, ha egy egyszerűbb menüsorral maradna energiánk, minőségi időnk rájuk.

Sokszor egészen kis dolgokon múlik ez, egy elhatározáson. Hogy reggel 10 perccel előbb kelek, amit csak arra szánok, ami nekem fontos. Hogy este a hosszabb de szebb úton megyek hazafelé, hogy teljesen át tudjon kapcsolni az agyam a munkahelyi dolgokból. Hogy a plázákba rohangálás helyett inkább megrendelem az ajándékokat, így csak át kell vennem.

Millió helyen tudunk spórolni több-kevesebb időt, amivel gazdálkodhatunk. Aki pedig jól gazdálkodik, tudatosan használja ezeket a perceket, az megtanul egyre többet fölszabadítani belőlük. Rendszerezéssel hatékonyabb leszel, mert megtalálod a rövidebb utat, és kidobod a felesleget. Tudatosan alakítod a mindennapjaid, ezáltal az életed, mert egy sorrendet állítottál fel, ami a számodra fontos dolgokat tartalmazza. Noha a munkád nem lesz kevesebb, mégis jobban megy, több sikerélményt élsz meg. A családod körüli tennivalók sem fogynak el, mégis megtanulsz a lényegre koncentrálni, és elengedni, ami akkor éppen nem fontos. Majd időt találsz rá később, átütemezel.

Marad energiád a jelenben lenni, megélni a pillanatokat, élményeket gyűjteni ahelyett, hogy egyik tennivalótól a másikig vonszolnád magad, hogy túléld a hetet, majd az év végét és végül a teljes életed így telik el.

Ha képes vagy megannyi dologért felelősséget vállalni, Te is legyél közötte! Noha itt nincs külső kényszer (legfeljebb az egyre növekvő elégedetlenséged emlékeztet rá), egy idő után hidd el meglátszik az életed minden területén az, mennyire vagy tudatos vagy mennyire sodródsz csak.

Vizsgáld meg mindazt, amivel elégedetlen vagy és vond le a következtetéseket bátran, nézz szembe velük! Innentől van lehetőséged másként reagálni, új irányt venni.

Sokszor ez nehéz egyedül, hiszen a saját mintáinkra nem látunk rá. Ebben lehet segítségünkre egy külső objektív szem. Aki meglépni helyettünk semmit nem fog (aki ilyet ígér, onnan menekülj), de megtalálni a valódi kérdéseinket igen. Amik előbb-utóbb válaszokhoz vezetnek.

Az pedig egy elégedettebb önmagadhoz.

Szóval mit kívánnál az év végére?