Mit tartogat a jövő számodra?

A mi leszel, ha nagy leszel kérdésre talán most a legnehezebb választ adnia egy fiatalnak, hiszen 5-10 éven belül új szakmák sora születik, a régiek helyét pedig átveszik a "robotok".

Egyes vállalatvezetők már a vészharangokat kongatják emiatt a tendencia miatt, míg mások azon a véleményen vannak, hogy a mesterséges intelligencia kényelmesebbé teszi életünket.

Nem kell messzire mennünk, a mobiltelefon, ami nálunk van már egy mini számítógép, a mosógépünk programozható, nem beszélve az egyre gyakrabban hallható komplett okos otthonokról.

Aki pedig lemarad, az kimarad, mert ha nem tudja használni az egyre hatékonyabb, időt spóroló eszközöket, akkor elvész a rohanásban.

robonauts-600979_960_720.jpg

Milyen érzéssel tölt el Téged mindez? Izgalmasnak, kihívásokkal telinek látod a jövőt, vagy megijedsz és tartasz tőle?

Azért fontos ez a kérdés, mert nagyban befolyásolja, hogyan veszed majd az akadályokat, hogyan alkalmazkodsz a változásokhoz. Mert a titok ebben (is) rejlik: az alkalmazkodóképességben.

Az evolúció során is azok a fajok váltak sikeressé, akik a legjobban tudtak alkalmazkodni a folyamatosan változó környezeti kihívásnak, és akkor még korántsem volt ilyen ugrásszerű fejlődés, mint most a technikai.

3D-ezermester, személyes digitális kurátor, iskolafeladási tanácsadó, skype-rendező, robotfejlesztő, személyes adatbiztonsági tanácsadó, kíváncsiságoktató... Gondoltál már rá, hogy hol leszel Te a jövő szakmáiban?

Ne bízd magad egy varázsgömbre, hiszen több múlik rajtad, mint hiszed! A körülmények alakulását ugyan nem láthatod előre, ahogyan más sem, de az arra adott válasz csak rajtad múlik!

Mikre lesz szükséged a sikeres jövőtervezéshez: nyitottságra, hogy meglásd, számodra mit tartogat, rugalmasságra, hogy minél gyorsabban alkalmazkodhass, következetességre, hogy végigvidd, amit elkezdtél, pozitív hozzáállásra, hogy számodra a jövő csak lehetőségeket hoz.

Hiszen az emberi tényező még egy teljesen automatizált világban is pótolhatatlan, a kreativitás nem programozható, erre pedig szintén szükséged lesz.

A tanulás sem volt még ilyen egyszerű, mint most: ahogyan a munkahelyek is egyre kevésbé kötődnek egy helyhez, úgy a tanulás sem igényli a klasszikus értelemben vett iskolapadok elfoglalását.

Ma már elismert végzettséget és használható tudást ugyanúgy szerezhetünk online, vagy tanulhatunk autodidakta módon, iskolai kereteken kívül, így a kifogások kora még inkább lejárt.

man-845847_960_720.jpg

 

Ez mind szép és jó, de mihez kezdj mindezzel?

Nézd meg mihez értesz valójában! Nem az a kérdés, hogy mit végeztél el, vagy miben dolgozol, amit kényszerpályának tekintesz. Vizsgáld meg, milyen adottságaid, képességeid vannak, mit csinálsz szívesen. Ez már irányt fog mutatni számodra, mikre szakíts időt nap mint nap, hiszen amit szívesen csinálsz, ahol a lelkesedésed hajt, a motivációd valami felé, ott nincs szükséged külső kényszerre. Lehet, hogy az a szakma, hivatás, amivel Te tudnád jobbá tenni a világ menetét, most van megszületőben, úgyhogy képezd magad, álmodj és tégy érte.

Mert itt a másik kulcsfontosságú összetevő: mit teszel meg azért, ami fontos neked? Képes vagy hatékonyabbá, szervezettebbé válni azért, hogy maradjon időd, energiád rá? Tenni érte nap mint nap és bármilyen kis lépésekben is haladni felé? Vagy maradsz az álmodozásnál?

Érdekes eredményt hozott egy felmérés: azok az édesanyák, akik részmunkaidőben dolgoznak általában sokkal hatékonyabban, gyakran rövidebb idő alatt végzik el a feladataikat, mint más kollégáik. Ha belegondolunk ebbe, nem is meglepő, hiszen számukra egy igen erős motiváció az, hogy mielőbb jól elvégezzék a munkájukat és a családjukkal lehessenek.

Ha nekik megy, Te is megtanulhatod a hatékonyságot, erős motivációra lesz szükséged hozzá.

Nem kell született technokratának lenned, elég ha nem utasítod el a fejlődést, és annyit elsajátítasz az újdonságokból, amennyire szükséged van, hogy jobb munkát végezz gyorsabban.

Légy önmotivált, találd meg honnan, miből, hogyan és mikor tanulhatsz, fejlődhetsz, és hidd el, ezt életed más területei is meghálálják majd!

Jövőtervezés