A szomszéd fűje mindig zöldebb?

Ugye ismerősek ezek a hozzászólások, amiket az álláskereső oldalakon, portálokon látunk, és nagyban tükrözik a hozzáállásunkat a fellelhető hirdetésekhez: 

„Mit gondolnak ezek magukról? Ennyiért ki fog elmenni dolgozni?” „És ezt nevezik versenyképes fizetésnek? Bezzeg a bátyám Angliában/Ausztriában/Amerikában óránként keres ennyit, amennyit ezek egy napra ígérnek!” 

pexels-photo-137031.jpeg

 

Kedves olvasó, aki talán sosem kommenteltél, csak csendes egyetértésben olvastad a hasonló véleményeket, vagy éppen azon kevesek közé tartozol, akik elégedettek a munkájukkal, az életükkel ezért nem is érzel hasonlót, állj meg egy pillanatra!

Állj meg egy pillanatra ezeknél a mondatoknál és gondolkodj el rajtuk! 

A hazai fizetések olyanok, amilyenek. Egy nyugaton dolgozó több diplomás, vezető beosztású emberhez képest siralmasok. Egy harmadik világbeli gyárban dolgozó írástudatlan emberhez képest csillagászatiak.

De komolyan ez a lényeg? Erről szólnak ezek a gyakran megjelenő vélemények? 

Alapigazságként kijelenthetjük, hogy mindenhol élnek jól emberek. Akik örömüket lelik a munkájukban, mert hivatásuknak érzik és befutnak egy karrier utat, ami elégedetté, boldoggá teszi őket. Ezáltal a mindennapi életükben, családjukban is egy felszabadult, céltudatos emberként tudnak helyt állni.

pexels-photo-261895.jpeg

És még a jóléti társadalmakban is van olyan, aki nem tud minőségi életet élni, szenved a mindennapos stressztől, nem elégedett az életével, noha mindene megvan. 

Akkor mégis mi lehet a titkos recept, az az összetevő, amivel boldogan tudja élni az életét az egyik ember és elégedetlen a másik? Látszólag nem a körülményeken múlik! 

Messzire kalandoztunk a kiinduló kérdésünktől, úgyhogy inkább térjünk vissza egy kicsit oda.

Az, hogy milyen állásokat kínálnak, milyen fizetésekért egy adott és megváltoztathatatlan tény.

Az viszont, hogy Te miben találod meg a helyed, már rajtad múlik.

Ha álláskereső oldalakat böngészel, már valószínűleg megfogalmazódott benned, hogy váltani szeretnél, még ha jelen pillanatban dolgozol is egy munkahelyen.

Szeretnél valami mást, jobbat, hozzád illőt.

De tudod pontosan, mi lenne az? Mi a fontos számodra? Az egyensúly a munka és a családod között, hogy mindig hazaérj időben és velük tudd tölteni az estéket? Vagy a jó munkahelyi kapcsolatok lehetősége? Esetleg az, hogy lásd, hova fejlődhetsz a cégen belül 1-2-3 év múlva?

Mik a számodra fontosak?

Állíts fel egy sorrendet, így könnyebb dolgod lesz! 

pexels-photo-58457.jpeg

Sarkalatos pont a fizetés, ez tagadhatatlan, noha nem biztos, hogy a listádban az első helyre került.

Nem arra buzdítunk, hogy törődj bele abba, amit kapsz, hanem itt is nézd meg mit tehetsz. Milyen lehetőségek vannak előtted a területeden? Milyen irányba tudod képezni magad? Egy motivált és törekvő dolgozó a munkáltatónak is érték, így ha energiát teszel abba, hogy többet tudj, az valószínűleg a fizetéseden is meglátszik majd. Ma már szinte bármit megtanulhatsz otthonról, autodidakta módon, beiratkozhatsz tanfolyamokra vagy akár még a cégednek is felvetheted, hogy finanszírozza a képzésed, ami hosszú távon az ő érdekét is szolgálja. 

Hogy a Te főnököd nem ilyen? Ugye Te sem gondolod, hogy az ő felelőssége lenne, ha nem élsz a lehetőségeiddel! Ha tanulsz, képzed magad, számodra az sosem lesz elvesztegetett idő, elpocsékolt energia! Ha annyira nem értékelik ezt a munkahelyeden, valóban érdemes gondolkodni a váltáson, de előbb tedd bele Te az energiát, és hidd el, más ember fog visszanézni a tükörből reggelente. Arról nem is beszélve, hogy ezzel az önbizalommal és többlet tudással felvértezve ajtók nyílnak meg előtted egy-egy munkahelyi felvételi során. Szóval érdemes, hidd el!

Vagy megfordítva: milyen vezető vagy Te: aki arra törekszik, hogy a munkatársai többek, képzettebbek legyenek, jól érezzék magukat a munkahelyükön, és ehhez minden rendelkezésedre álló segítséget megadsz? Jó példával jársz elől? 

Ha pedig még mindig úgy gondolod, hogy a külföldön élő ismerősödnek/szomszédodnak/rokonodnak mennyivel könnyebb és jobban megy az élete, tedd fel magadnak őszintén a kérdést: biztos vagy ebben? 

Jelen világunkban elvárás a siker, az eredményesség, a státusszimbólumok birtoklása, a mintaszerű család. Nagyon sokan ennek a képnek a rabjai, és elhiszik, amit a környezetükben látnak, hogy másoknak mind megy. Csak nekik nem.

pexels-photo-140945.jpeg

Ugye Te nem ilyen vagy?

Ugye Te nem hiszed el, hogy mindenkinek tökéletes az élete, csak a Tiéd nem az? És ha valaki előrébb is tart valamiben, mint Te, annak pusztán szerencséje volt. 

Nem járnál jobban, ha irigykedés helyett megfigyelnéd, hogyan, mivel érte el azt? Az esetek nagy részében kiderül, hogy a valódi sikerek mögött embertelen mennyiségű munka, lemondás, kitartás áll.

Ez a lehetőség pedig mindenki előtt ott áll, bármikor elkezdheted. 

Azonban először állj meg egy pillanatra és örülj kicsit annak, amid van, és aki vagy. Vedd elő azokat az eredményeidet, amikre büszke vagy, mert megerősítenek, hogy képes leszel még nagyobb dolgokat elérni.

Aztán pedig vedd elő a listád, és állj neki dolgozni azokért a célokért!

Ennyi a titkos recept. 

Ha az irányok kijelölésében kell segítség, vagy az odavezető úton iránytű, szólj!

We program