Így működtesd jól a szervezeted!

Jogosan merül fel a kérdés a címet olvasva, hogy mi köze a szervezetednek egy szervezetfejlesztéssel, hatékonysággal, önismerettel foglalkozó blogon.

Mint ahogy talán már észrevetted: ha jól érzed magad a bőrödben, összeszedett vagy, kipihent, energikus, minden sikerül, amibe belekezdesz.

pexels-photo-267968.jpeg

 

 

Nem várható el ugyanez a teljesítmény már akkor sem, ha fáj a fogad, nem aludtad ki magad, vagy gondok gyötörnek, amik ott motoszkálnak a fejedben a tennivalóid lelkiismeretes végzése közben is.

Akármilyen munkát végzel, legyél beosztott, vezető vagy vállalkozó, egy emberekből álló organizmus részese vagy. Ha egyéni vállalkozó vagy, és nincsenek munkatársaid, akkor Te vagy maga a vállalkozásod, így egyedül rajtad áll vagy bukik minden.

 

Bárhová nézel, a szervezeti felépítés visszaköszön: nem csak a tested sejtjeiben, de az állatvilágban is, ahogy a szorgos kis méhek, vagy hangyakolóniák élnek szabályozott rendszer szerint.

És amíg ezek az áthághatatlan szabályok állnak, addig hatékony a működés. Onnantól, hogy ez sérül, borul minden alacsonyabb vagy magasabb szinten.

Miért fontos ez? Mert ha megérted milyen egységekből épül fel a szervezet, a szervezeted, azonnal észre tudod venni a hibát és kijavítani, mielőtt tovább gyűrűzik.

Ha érzed, hogy fáradtabb vagy, pihensz, ha megfáztál, melegebben öltözöl, vitaminokat szedsz.

 

pexels-photo-279470.jpeg

 

De mit teszel, ha motiválatlan, céltalan vagy? Orvoshoz fordulsz segítségért, vagy nekiállsz otthon kúrálni magad? Vagy egyszerűen félresöpröd „majd elmúlik” jeligével?

Amikor benned rend van, az lesz az emberi kapcsolataidban, a munkádban, az életedben is. Ha valamelyik területen nehézségek támadnak, könnyebben ki tudod javítani egy stabil lelkiállapotban, mint ha már mélyre süllyedtél a vélt vagy valós problémáidban.

Miért ennyire fontos ez, amiért így hangsúlyozom? Miért tartjuk ennyire fontosnak/ hangsúlyosnak?

Te vagy az origó, minden más belőled indul ki. Ahogy a fenti példán is írtam, a teljesítményed, a hatékonyságod egy csapat részeként nagyban meghatározza, hogyan érzed magad. És a sok apró összetevőből épül fel a sikered.

Ismered azt a mondást, hogy ha nem foglalkozol az egészséged megőrzésével, akkor majd foglalkozol a visszaszerzésével.

De biztosan el akarsz jutni idáig?

Gondolj csak bele, mi lenne, ha felelősséget vállalnál: megtudnád, miért nem megy úgy a munkád, miért nem jössz ki mostanában a környezeteddel, miért visel meg jobban a mindennapi stressz?

Nem volna jobb úgy élni, ha nem nyomasztanának azok az apró de jelentékeny dolgok, amiken tudsz változtatni?

Hogy ehhez felelősséget kell vállalni és szembenézni velük? Felismerni a sokszor bennünk rejlő okokat, amik ide vezettek és változtatni valamin, ami kényelmetlenséggel, akár nagyobb lemondással jár?

Természetesen nem kötelező.

pexels-photo-277615.jpeg

Te döntöd el minden nap, hogy túl akarod csak élni az életet, vagy boldogan, lelkesen kelni fel minden reggel?

Arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy ezek egymásra ható dolgok. Ha elégedett vagy a munkádban, hivatásként tekintesz rá, sikereket érsz el, amikre büszke vagy, akkor az megerősít más területeken is. Ugyanez fordítva is igaz, egy rossz munkahelyi légkör, a túlzó vagy éppen túl kevés elvárás hosszú távon rombolóan hat az egészségedre, az emberi kapcsolataidra.

Bonyolultnak tűnik, hogy egyszerre minden területen jól működj? Pont emiatt nem az, hiszen ha egyensúlyt találsz az életedben, a sikerek az egyik területen önbizalmat adnak ahhoz, hogy más területeken is javíts.

Merre indulj el? Ahogy fent írtam is: önmagad felé, hiszen Te vagy az origója, a kiindulása mindennek.

Ismerd meg önmagad, az igényeidet, erősségeidet és gyengeségeidet, nézz szembe azzal, amivel nem vagy elégedett és önvád helyett keress konstruktív megoldásokat.

Ha pedig úgy érzed, jól jönne egy objektív segítség, ha tükröt kapnál önmagadról, szánj rá napi 5 percet ezekre a kihívásokra:

WE program