Inspiráló stressz – Wake Me Up!

Gondoltad volna, hogy azt a „gyilkosnak” vélt stresszt, ami szorítja a torkod, amitől liftezik a gyomrod, és hiába is védekezel ellene, pirul tőle az arcod – a saját hasznodra is fordíthatod? A stressz valójában nem ellenség, hanem jó barát. Ismerd meg, és csodálkozz rá pozitív hatásaira.

 
wakemeup_20.jpg

Gyakorlatilag minden stressz

 

Mivel az agyunk képtelen meglátni a különbséget a vélt és valós dolgok között, bármi lehet számunkra stresszes: az időjárás, az utazás, a zaj, a környezeti ártalmak, a munka, stb. A hangsúly tehát azon van, te hogyan gondolkodsz az adott dologról, szituációról. Gondolataid befolyásolják majd az érzelmeidet.

 

A stressz a mondással ellentétben nem a szükséges rossz, hanem a szükséges jó. Ahogyan régen szükséges volt az életben maradáshoz (lásd egy mammut levadászása), ma is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy munkánkban kreatívabbak, hatékonyabbak, egyszóval sikeresebbek lehessünk.

 

Amikor szorongsz, vagy izgatott vagy, stresszhormon, azaz hidrokortozin termelődik a szervezetedben. Attól függően, hogy te hogyan táplálod (azaz hogyan gondolkodsz), gátolhatja, vagy fokozhatja a teljesítőképességed.

 

Állítsd hát a szolgálatodba a stresszből felszabaduló energiákat! A lényeg, hogy beismerd, hogy izgulsz, vagy félsz valamitől. Vegyél pár mély levegőt, és meglásd, hamar megnyugszol. Csak gyakorlás kérdése.

 

A stressz segít hozzá minket, hogy a mai rohanó világban rugalmasabban, fókuszáltabban álljunk az élet dolgaihoz. Segít kitisztítani a gondolatokat egy-egy zavaros szituációban, és megtalálni a lehető legjobb megoldást egy adott problémára.

 

Ahhoz viszont, hogy a negatív stresszből pozitívat fabrikáljunk, bizony ismernünk kell a saját stresszorainkat (személy, esemény, vagy helyzet), azokat az élethelyzeteket, amik kívül vannak a komfortzónánkon, és jól megizzasztanak bennünket. Ha ezeket tudatosan kezeljük, teljesítendő kihívásnak tekintjük, az már fél siker.

 

Nézd csak, hogyan fogalmaz Andrea az alábbi videóban a stressz „jóságáról”.

 

 

Énidő – a feltöltődés percei

 

Azért csak fél siker, mert nem lehet a végtelenségig pörögni. Ha ezt tesszük, könnyen a ló túlsó oldalán találjuk magunkat.

 

Te és én is az énidő szükségességével lettünk megteremtve: egyszerűen szükségünk van a pihenésre, a feltöltődésre. Kellenek azok az apró kis (csendes) szünetek, amikor a saját belső hangunkra tudunk figyelni, amikor átlendülhetünk a holtponton.

 

Az énidő segít pozitívan gondolkodni, és megállítani a negatív gondolati spirált.

Egy tanács: aludd ki magad mindig, hiszen a napod valójában az éjszakával kezdődik.

 

 

A testi-lelki egyensúlyért

 38883886_l.jpg

Ember legyen a talpán, aki képes a munka és az énidő területe között megfelelően lavírozni.

 

Ha nem figyelünk az egyensúlyra, a testünk és a lelkünk is elkezdi küldeni egyértelmű jelzéseit: hiba van a rendszerben, ideje újrakalibrálni a dolgokat.

 

Ám, ha nem billen ki a kényes egyensúly, akkor elég motiváltak, és erősek maradhatunk mind a munkánkban, mind a magánéletünkben.

 

Lehet, hogy ez az ideális helyzet most neked szinte utópisztikus, de hidd el, megvalósítható. Ebben tudunk neked segíteni.

 

Keress minket bátran!

 

Előző bejegyzésünkben arról olvashattál, hogyan találhatod meg a boldogságot a munkádban, és a magánéletedben egyaránt. Klikkelj ide, ha még nem láttad.

 

A következő cikkben olyan alapvető élethelyzetekről lesz szó, amelyekbe könnyen beletörik a bicskánk, ha nem készülünk fel rájuk. Tarts velünk!

 

Erika -énidő specialista és Andrea -produktivitás genereátor

 

Itt kérdezhetsz tőlünk: beep@we-program.com